Pierre Guerchon, Fransa’nın Lyon şehrinde dünyaya gelmiş.
Kensini aslında bir iş adamı!
Dünyanın sayılı tekstilcilerinden demek kesinlikle abartılı olmaz.
Ancak bir sabah uyandığnda karar alıyor ve tüm bu işlerinden kendini sıyırıp yep yeni bir hayat kurmaya karar veriyor.
Lyon’da bulunan fabrikasını kapatıp, dileği gibi yaşamak için kararlar alıyor.
Ve bir İstanbul aşığı olarak ilk adımı, Fındıklı’da Boğaz’ı gören muhteşem bir ev alarak atıyor.
En önemli özelliği 40 yaşından sonra öğrendiği Türkçesi ve yağlı güreşlere olan ilgisi!
Evet yanlış okumadınız, Pierre’in en önemli özelliği yağlı güreşleri dünyaya tanıtma çalışması.
Yıllardır bu alanda çok büyük paralar harcayıp, farklı ve sıra dışı çalışmalar yaptı.
Türkiye’de Türklerin dahi tam anlamında tanımadığı, bu geleneksel sporu dünyaya tanıttı.
Paris’te güzel bir şov hazırlayıp, Fransızların ilgisini çekti.
Peki yeni neler yapacak, nasıl çalışmaları olacak?
Tüm bu soruları sormak için Pierre’in doğduğu şehir olan Lyon’a gidip, bu röportajı yaptım.
Pierre ile dünyanın en tanınmış aşçısı, yine dünyanın en lezzetli restoranları arasında ilk üç sırada olan Paul Bocuse’de buluştum.
Paul Bocuse’ün restoranını başka bir makalede kaleme alacağım.
Mekanın büyülü ortamında, kaz ciğerinden oluşan menüyü tercih edip, bir yandan şarabımızı yudumlarken, diğer yandan da sohbetimizi yaptık.
Bakın sevgili dostum Pierre ile neleri konuştuk;
Volkan Y.
Türkiye'yi ve İstanbul'u neden bu kadar çok seviyorsunuz?
Fransa’dan degisik oldugu için. Türk Insanlar daha sıcak ve daha yakın geliyorlar bana. Üstelik misafirperverler...
Türk yemeklerini seviyor musunuz?
Çooooooook. Türkiye’ye ne zaman gelsem kilo alıyorum. Bu yıl Çeşme’de tatil yaptım ve 2 kilo aldim :)
Türkçe’yi çok iyi konuşuyorsun. Nasıl öğrendin?
Türkçe öğrenmek için kurslara gittim. Bazı kelimeleri söyleyemiyorum. Çok değişik ve farklı geliyor bana. Öğrenmek hiç kolay olmadı.
Türk tarihinin en önemli sporlarından olan yağlı güreşe ilginiz var. Neden seviyorsunuz?
Çünkü yağlı güreş beni seviyor her halde :) Bilmiyorum. Değişik geldi bana.
Fransa'da yaptığınız yağlı güreş çalışmaları oldukça başarılı geçti, yeni projeler yapacak mısınız?
Şu an benin kendime bir şey düşünmüyorum ama Fransa’nın büyük bir organizasyon şirketi bir proje yapmak istiyorlar. Ama biliyorsunki insanlar çok boş- boş konuşuyorlar ve ondan sonra bir şey yapamıyorlar. Onlardan ayrı bir çalışma da olabilir. Şuan için ne yapacağım bilmiyorum. "Le grand palais" içinde yapmak düşünüyorlar. Bu yer kocaman büyük ona göre bir gösteri hazırlamamız gerekiyor. Benim eski showu o salonda yapmam imkansız Degisik bir proje onlara fikir verdim, onların cevap bekliyorum. Ve "Le grand palais"bas müdürü şu anda bizim yeni Cumhurbaşkanı Holland, için çalışıyor. Bir analiz yapıyor. Kısa zaman içinde netleşecek ve Türk yağlı güreşini yeniden Avrupa’da tanıtacağız. Bu çalışmayı Fransa’nın en büyük televizyonlarından France 24’de yayınlayacak.
Türkiye'de en başarılı bulduğunuz yağlı güreşçiler kimler?
Her kategoriden birkaç kondisyonlu adamlar var. Baspehlivanlardan şu anda en güçlü Ali Gürbüz. Daha sonra Recep Kara ve Şaban Yılmaz, Mehmet Yeşil. Gerçi Yeşil’i bu sezon düşük gördüm. Bu yıl yeni başpehlivan geldi; Hakan. Manisalı Hakan, çok çabuk Başpehlivan oldu. 15 yaşından bu yana onun kariyerini takip ediyorum, Biliyorum ki iyi bir pehlivan olacak.
Fransız şarkıcı Barbara ile ilgili projenizi anlatır mısınız?
Uzun bir proje! Kapsamlı bir müzikal yapmak istiyoruz. Barbara’nın hayatından kesitler, şarkılar ve fotoğraflar yer alacak. Fransızlar için çok önemli bir sanatçıdır. Büyülü bir sesi, harika şarkıları vardır.
Yağlı güreşi dünyaya tanıtan çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Dünya da ilk kez Türkiye’deki yağlı güreşleri yaptığımız internet sitesi ile tanıyan insanlar var. Bu çalışmayı yıllardır sürdürüyorum. Tüm kateğorilerdeki güreşçilerin fotoğraflarını internet sitesinde yayınlıyoruz. Her yıl bu siteyi güncelleyerek ilgiyi daha da arttıyoruz. Ayırca fotoğraflardan oluşan dergilerimiz ve yayınlarımız var. Kısa zaman içinde İPad’de çalışmalarımız olacak. Geçmişte Paris’te bazı organizasyonlar da yapmıştım. Bunları yapmak beni mutlu ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder